MJL_3405 MJL_3405
Blog

Voorlezen, hoe werkt dat eigenlijk?

Gepubliceerd 4 oktober 2022

Dat (voor)lezen goed is voor de taalontwikkeling van een kind, is geen verrassing meer. Maar hoe kies je het juiste boek? Hoe lang lees je voor en waar let je dan op? En hoe zorg je ervoor dat je kindje aandachtig blijft luisteren? Je kind voorlezen is zo gezegd, maar misschien niet meteen zo gedaan.

Hoe lang lees ik voor?

Voorlezen is, naast goed voor de taalontwikkeling, ook een moment van rust en contact met je kind. Hoe lang je per keer voorleest ligt aan de leeftijd van je kind. Kijk naar wat jouw kind wil. Het is helemaal niet erg als je zoon of dochter geen aandacht meer heeft voor het verhaal. Stop dan gerust met lezen en probeer het later nog een keer.  

Regelmatig herhalen

Kinderen vinden herhaling fijn en kiezen vaak voor hetzelfde boek. Dat lijkt misschien een beetje saai, maar herhaald voorlezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Je kan het verhaal steeds verder uitdiepen en kinderen raken bekend met nieuwe woorden. 

Reactie en vragen

Let op de reactie van je kind. Waar moet hij of zij om lachen? Ga ook in op de opmerkingen en vragen die het kind misschien heeft. Sommige kinderen doen dit misschien minder snel uit zichzelf. Je kan ze op gang helpen door zelf open vragen te stellen zoals ‘Wat denk jij dat er nu gaat gebeuren?’.

Voorlezen afstemmen op leeftijd 

Alle kinderen kun je voorlezen, maar er zit een groot verschil in voorlezen voor een baby of voor een basisschoolkind. Je leest voor uit andere boekjes, gebruikt andere intonatie en je let zelf ook op andere dingen.